Jak poinformował Bank Gospodarki Żywnościowej, dobre warunki pogodowe, wysoka dochodowość produkcji oraz zbliżający się koniec systemu kwotowego przekładają się na silny wzrost skupu mleka w krajach UE-28. W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku dostawy surowca do mleczarni ogółem w Unii były o prawie 5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem, przy czym wśród liczących się producentów najbardziej wzrosły w Wielkiej Brytanii - o ponad 11 proc. w relacji rocznej - oraz w Polsce - o 7 proc. r/r.
Rosnący skup mleka przełożył się na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich, w tym przede wszystkim tych kierowanych na eksport. W okresie styczeń-luty br. unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o prawie 13 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 94,8 tys. ton, zaś mleka odtłuszczonego (OMP) wyższa o ponad 10 proc., sięgając 186,2 tys. ton. W analizowanym okresie zakłady mleczarskie wyprodukowały również o ponad 2 proc. więcej serów niż przed rokiem (łącznie 1390,4 tys. ton) oraz o 1,5 proc. więcej masła (łącznie 318,9 tys. ton).
O ponad 2 proc. w relacji rocznej do 1265,2 tys. ton spadła natomiast produkcja mleka fermentowanego (w tym jogurtów).
Dzięki powyższemu, w bieżącym roku Unia Europejska dość mocno zwiększyła eksport przetworów mleczarskich na rynki trzecie. W największym stopniu wzrosła sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku - w styczniu i lutym br. była o 49 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku i wyniosła 93,9 tys. ton. Był to przede wszystkim efekt wzmożonych zakupów dokonywanych przez Chiny, które w pierwszych dwóch miesiącach zaimportowały o 117 proc. więcej OMP niż przed rokiem (łącznie 60,9 tys. ton), w tym import z UE sięgnął 13,2 tys. ton, tj. był 8-krotnie wyższy niż w 2013 roku i ponad 2-krotnie wobec 2012 roku.
W pierwszych dwóch miesiącach br. więcej unijnego OMP w porównaniu do 2013 roku trafiło również do Indonezji - wzrost o 75 proc. do 11,5 tys. ton - oraz Nigerii - wzrost o 76 proc. do 5,4 tys. ton.
W analizowanym okresie kraje UE zwiększyły także eksport mleka pełnego w proszku - o 22 proc. w relacji rocznej do 66,3 tys. ton. W przypadku tego produktu głównym odbiorcą stała się Algieria, do której wysyłki wzrosły o 200 proc. w relacji rocznej do 10,1 tys. ton.
Podobną dynamiką wzrostu (+22 proc. r/r) charakteryzowała się sprzedaż zagraniczna masła. Łącznie w styczniu i lutym br. Wspólnota wyeksportowała 20,5 tys. ton tego artykułu, z czego 38 proc. (7,7 tys. ton) trafiło na rynek rosyjski - oznacza to wzrost o 53% r/r.
Z kolei eksport serów utrzymał się na zeszłorocznym poziomie 123,6 tys. ton. Tu również czołowym partnerem UE pozostaje Rosja, z 33-proc. udziałem (łącznie 40,8 tys. ton) w całkowitym wywozie z UE. Na drugim miejscu znajdują się Stany Zjednoczone, gdzie w bieżącym roku kraje UE sprzedały 16,4 tys. ton tego produktu.
źródło: Pierwszy Portal Rolny (link)