Większa produkcja mleka w UE, większy eksport

Rosnący skup mleka przełożył się na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich, w tym przede wszystkim tych kierowanych na eksport. W okresie styczeń-luty br. unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o prawie 13 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 94,8 tys. ton, zaś mleka odtłuszczonego (OMP) wyższa o ponad 10 proc., sięgając 186,2 tys. ton. W analizowanym okresie zakłady mleczarskie wyprodukowały również o ponad 2 proc. więcej serów niż przed rokiem (łącznie 1390,4 tys. ton) oraz o 1,5 proc. więcej masła (łącznie 318,9 tys. ton).

O ponad 2 proc. w relacji rocznej do 1265,2 tys. ton spadła natomiast produkcja mleka fermentowanego (w tym jogurtów).

Dzięki powyższemu, w bieżącym roku Unia Europejska dość mocno zwiększyła eksport przetworów mleczarskich na rynki trzecie. W największym stopniu wzrosła sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku - w styczniu i lutym br. była o 49 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku i wyniosła 93,9 tys. ton. Był to przede wszystkim efekt wzmożonych zakupów dokonywanych przez Chiny, które w pierwszych dwóch miesiącach zaimportowały o 117 proc. więcej OMP niż przed rokiem (łącznie 60,9 tys. ton), w tym import z UE sięgnął 13,2 tys. ton, tj. był 8-krotnie wyższy niż w 2013 roku i ponad 2-krotnie wobec 2012 roku.

W pierwszych dwóch miesiącach br. więcej unijnego OMP w porównaniu do 2013 roku trafiło również do Indonezji - wzrost o 75 proc. do 11,5 tys. ton - oraz Nigerii - wzrost o 76 proc. do 5,4 tys. ton.

W analizowanym okresie kraje UE zwiększyły także eksport mleka pełnego w proszku - o 22 proc. w relacji rocznej do 66,3 tys. ton. W przypadku tego produktu głównym odbiorcą stała się Algieria, do której wysyłki wzrosły o 200 proc. w relacji rocznej do 10,1 tys. ton.

Podobną dynamiką wzrostu (+22 proc. r/r) charakteryzowała się sprzedaż zagraniczna masła. Łącznie w styczniu i lutym br. Wspólnota wyeksportowała 20,5 tys. ton tego artykułu, z czego 38 proc. (7,7 tys. ton) trafiło na rynek rosyjski - oznacza to wzrost o 53% r/r.

Z kolei eksport serów utrzymał się na zeszłorocznym poziomie 123,6 tys. ton. Tu również czołowym partnerem UE pozostaje Rosja, z 33-proc. udziałem (łącznie 40,8 tys. ton) w całkowitym wywozie z UE. Na drugim miejscu znajdują się Stany Zjednoczone, gdzie w bieżącym roku kraje UE sprzedały 16,4 tys. ton tego produktu.

źródło: Pierwszy Portal Rolny (link)

kontakt:

tel.: 0048 507 240 529

tel.: 0048 608 674 198

e-mail: ampe@ampe.pl

nasze serwisy:

newsletter:

aby otrzymywać newsletter AMPE prosimy wpisać:

Subject:
adres e-mail: *
nazwę firmy:
Anti-spam: * 1 + 1 =