Jak poinformował Bank Gospodarki Żywnościowej, dobre warunki pogodowe, wysoka dochodowość produkcji oraz zbliżający się koniec systemu kwotowego przekładają się na silny wzrost skupu mleka w krajach UE-28. W pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku dostawy surowca do mleczarni ogółem w Unii były o prawie 5 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem, przy czym wśród liczących się producentów najbardziej wzrosły w Wielkiej Brytanii - o ponad 11 proc. w relacji rocznej - oraz w Polsce - o 7 proc. r/r.
Polskie towary rolno-spożywcze od wielu lat zyskują coraz większe znaczenie w handlu zagranicznym. Jest to zasługa zarówno stosowania nowoczesnych technologii przetwórczych i wysokiej jakości surowców, jak i produkowania, według oryginalnych receptur, tradycyjnych wyrobów, które są wysoko cenione na rynku międzynarodowym.
Obecnie nie ma zagrożeń w kwestii sprzedaży produktów żywnościowych do Rosji, z wyjątkiem wieprzowiny – mówił w Trójce minister rolnictwa Marek Sawicki. Zaznaczył, że stara się o rozszerzenie możliwości eksportu do Afryki, Azji i na rynki arabskie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |